Tényleg kutyát esznek Svájcban karácsonykor?
2023. december 18 - Képek: Getty Images Hungary
2023. december 18 - Képek: Getty Images Hungary
A mi kultúrkörünkben többnyire megbotránkoztató a kutya- és a macskahús fogyasztása. Pedig a beszámolók szerint nem is olyan messze tőlünk egy régi ünnepi hagyomány része.
Svájc kapcsán a többségnek a pompás hegyek, a hegyoldalban legelésző tehenek, na és persze a finom sajtok és csokoládék jutnak az eszébe. Ám van egy hír, ami időről időre felbukkan az országgal kapcsolatban, mégpedig az, hogy Svájcban esznek kutyát, ahogy macskát is. Mégpedig a karácsonyi menü részeként. Utánajártunk, mi igaz ebből.
Mint az Index is beszámol róla, a médiában újra és újra felbukkan a hír, miszerint a svájciak a mai napig rendszeresen fogyasztanak mind kutya-, mind macskahúst. A híradások számadatot is közölnek, ami körülbelül 240 ezerre teszi a gasztronómia ezen ágának élvezőit. Hogy mindenkit megnyugtassunk: ez az adat nem valódi! Még a 90-s években egy állatvédő szervezet tette közzé, ám az sosem derült ki, honnan vették a becslést.
A svájci hatóságok is reagáltak erre a közleményben, elismerve, hogy régen valóban szokás volt a kutya- és macskafogyasztás karácsonykor, a tradíció pedig a kisebb falvakban a mai napig tartja magát. Ám korántsem százezres nagyságrendben, mint az említett szervezet híresztelte.
Mint kiderült, még 1979-ben is adtak ki olyan szakácskönyvet az országban, amelyben szerepelnek kutyahúst tartalmazó receptek.
A törvények sem tiltják a kutyák, illetve macskák fogyasztását, ám az azzal való kereskedést igen. Tehát üzletekben nem fogsz találkozni vele. Így csak a saját portán élő állat leölése nyomán juthat valaki húshoz. Ez így bizarrul hangzik, de tulajdonképpen ez történik a disznóvágások során is.
1993-ban egy petíció nyomán született ugyan törvényjavaslat a tiltásról, ám azt a Parlament elutasította, az érvelve, hogy nem szeretné törvénnyel korlátozni az állampolgárok evési szokásait.
Azt azért fontos leszögezni, hogy a svájciak régen sem a húsáért tartották a kutyákat és a macskákat, hanem házőrzőként, illetve a ház körüli rágcsálók írtására – pont, mint nálunk. Étel általában csak a felesleges szaporulatból készült. Karácsonykor többnyire kolbász, de sonkát is készítettek kutyahúsból, aminek íze az elmondottak alapján leginkább a nyúlhúsra hasonlít. Emellett a kutya zsírjának gyógyhatást is tulajdonítottak: reumás panaszokra alkalmazták.
Bár Svájc tekintetében ez a hír valóban meglepő, a távolkeleti országokkal kapcsolatban már jóval általánosabb a nézet, hogy a kutyák is terítékre kerülhetnek. Ha ennek hátteréről és a jelenlegi helyzetről olvasnál, akkor EBBŐL az írásunkból megtudhatod, Kínában valóban kutyahúst esznek-e, vagy csak a turistáknak szóló műsort látunk.
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek