Ha ez van az ünnepi asztalon, a kutyád is bátran csatlakozhat a családi vacsorához
2023. december 17 - Képek: Getty Images Hungary
2023. december 17 - Képek: Getty Images Hungary
Még ha a kedvenced a világ legjólneveltebb kutyája is, és sosem kunyerál az asztalnál, karácsonykor lehet, hogy a terített asztal láttán szívesen megkóstolná a finomabbnál finomabb ételeket. Ezt pedig meg is teheti – feltéve, ha már a fogások elkészítésénél észben tartod négylábú barátodat.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a módszereket, amelyekkel a karácsonyi vacsora népszerű elemeit kutyabaráttá téve a kedvencednek is feltálalhatod az ünnepi menüt. A receptek kis módosításával a kutyának is készülhetnek finom falatok.
Sütőtök krémleves
Kis mennyiségben a sütőtök remek rostforrás a kutyák számára. Ha az ünnepi menüt krémlevessel kezded, a sütést követően tegyél félre néhány falat tököt, amit nem ízesítesz. Egyszerűen törd össze és pépesítsd egy villával, a pürét pedig tálalhatod is a kedvencednek.
Húsleves
Ha húsleves mellett döntesz, könnyedén elkészítheted a kutyabarát verziót. Egy kisebb lábasban ízesítés nélkül főzz meg egy darab húst, sárgarépát és karfiolt. Ha minden megpuhult, vágd falatnyi darabokra, és készen is vagy.
Sült pulyka
A pulykával szerencsére nincs külön dolgod, hiszen ha egyben sütöd, a csont közelében lévő mellhúsból nyugodtan adhatsz pár falatot a kedvencednek is. Az ünnepi húsok esetében ugyanis két szempontot kell figyelembe venned. Egyrészt fontos, hogy ne legyen fűszerezve, másrészt pedig kerülni kell a zsírosabb részeket.
Párolt káposzta
A lila káposzta magas rosttartalma mellett remek K- és C-vitamin forrás. Ha kerül belőle az ünnepi asztalra, a kedvenced verzióját is készítsd el. Egy külön edényben párold meg ízesítés nélkül, és tálald fel a pulykahús mellé.
Édesburgonya
Az édesburgonyát biztonságosan fogyaszthatják a kutyák is – igaz, csak módjával, hiszen igen magas a kalóriatartalma. A legjobb elkészítési mód, ha fűszer- és zsiradék használata nélkül megsütöd, és falatnyi darabokra vágod.
Bármilyen menüvel is készülj karácsonyra, jó eséllyel mindegyik kutyabarát verzióját el tudod készíteni. Alapszabály, hogy semmit se fűszerezz, ha pedig egy alapanyagban nem vagy biztos, hogy a kedvenced számára biztonságos, megbízható forrásokból tájékozódj.
Az ünnepi menü kutyabarát verzióiból sem szabad a kedvencednek degeszre ennie magát. Fontos figyelembe venned, hogy egyébként mennyit szokott enni, illetve a közös vacsora napján mennyi tápot fogyasztott már.
Az ételekből adhatsz egészen apró adagokat is, mintha jutalomfalatok lennének, vagy kissé növelve az adagokat, kiválthatsz vele egy étkezést. Bár szeretnénk azt hinni, hogy az ünnepi kalóriák nem számítanak, a házi kedvencek esetében nagyon is résen kell lenni.
Vannak gazdik, akik rendre hangoztatják, hogy ők bizony állandóan a saját ételükből kínálják a kutyájukat, és soha semmi bajuk nincs. Ennek ellenére nem tanácsoljuk, hogy például a hús töltéséből vagy más, fűszeresebb zsírosabb ételből kínáld a kedvencedet. Ezek az ételek ugyanis lehet, hogy kisebb mennyiségben nem okoznak problémát, ám ha a kutyád emésztőrendszere érzékenyebb, már egy falat is kellemetlenségekhez vezethet, sőt, akár ételmérgezést is okozhat. Ráadásul a kutyák bármit képesek megenni, így arra sem játszhatunk, hogy majd otthagyja, ha rossz neki.
A megfelelő minőségű kutyatápok minden, a kedvenced számára szükséges tápanyagot tartalmaznak, így az sem baj, ha az eb kimarad az ünnepi vacsorából. Ám ha szeretnéd, hogy ő is a részese legyen, vedd fontolóra a fentiekben összefoglaltakat, és felelősen eljárva állítsd össze a tányérja tartalmát.
Ha a saját ételek kutyabaráttá tételén egy kicsit túllépnél, és célirányosan a kedvencednek is szívesen készítesz valami finomat, az alábbi karácsonyi kutyakeksszel garantáltan az eb kedvenc emberévé válsz.
Hozzávalók
240 gramm rozsliszt (vagy rizsliszt vagy búzaliszt)
¾ teáskanál sütőpor
60 gramm finomra reszelt alma
2 evőkanál méz
3½ evőkanál olívaolaj (vagy repceolaj)
2 evőkanál cukrozatlan aszalt áfonya, finomra vágva
2 evőkanál sótlan tökmag
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Öntsd a lisztet, sütőport, almát, mézet és olívaolajat egy tálba, és alaposan keverd össze. Enyhén lisztezett felületen gyúrd össze a tésztát és nyújtsd ki kb. fél centi vastagságúra. Sütikiszúróval szúrd ki a formákat, vagy egy késsel vágd fel, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. A kekszek tetejét díszítsd az áfonyával és tökmaggal, majd süsd kb. 12-16 percig. Ha elkészültek, nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd a sütőben kihűlni őket.
Tárolás
A kész kekszeket hűvös, száraz helyen tárold egy légmentesen zárható dobozban.
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek