Állandóan csokit kunyerál a kutyád? Ezt az édességet készítsd el neki helyette!
2021. február 12
2021. február 12
Ugyan a kutyaeledel-gyártók rengetegféle kutyacsokoládét dobtak már piacra, ha rendelkezel némi kreativitással és szabadidővel, te is ínycsiklandó csokipótlót készíthetsz kedvencednek.
Bár a finomított cukor sem épp a legmegfelelőbb táplálék kutyád számára, a csokoládé összetevői közül a kakaó az, amit nagy ívben el kell kerülnie. Minél magasabb egy édesség kakaótartalma, annál toxikusabb a kutyusokra nézve. Ennek a növénynek a teobromintartalma ugyanis lassabban szívódik fel a szervezetükben, mint a miénkben, emiatt súlyos mérgezéses tüneteket és akár halált is okozhat.
Hogy mi a megoldás? A széles körben csokipótlóként alkalmazott karob, azaz a szentjánoskenyérfa termésének szárított, porított formája.
Ez az összetevő nem csak az emberek, a kutyák számára is számos egészségügyi előnnyel kecsegtet. Egyrészt nincs rájuk nézve toxikus hatása, mint a csokoládénak, másrészt az emésztést is javíthatja: émelygés, gyomorgyulladás vagy hasmenés esetén kiváló természetes étrendkiegészítőként funkcionál.
Az alábbi kutyabarát édességek bizonyára azt is elfeledtetik kedvenceddel, hogy van csoki is a világon.
Olvaszd meg a kókuszzsírt, keverd hozzá a karobport, és ha szeretnéd még jobban feldobni az édességet, egy kis agavészirupot és őrölt vaníliát is adj hozzá! Készítheted úgy is, hogy két részre osztod a kókuszzsírt, és csak a felébe keversz karobport.
Öntsd tetszőleges formákba a keveréket! Ha kétfelé osztottad az olajat, először csak a sima olvasztott kókuszzsírral öntsd fel félig a formákat, ezt szilárdítsd meg hűtőszekrényben, majd mehet rá a karobos keverék, ezután újra tedd hűtőbe! Így mutatós kétrétegű desszertet készíthetsz.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra! Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, majd gyúrd addig, míg nyújtható tésztát nem kapsz! Lisztezett felületen nyújtsd ki a masszát kb. fél centi vastagra, majd szaggass belőle tetszőleges formákat!
Helyezd a kekszeket tapadásmentes szilikon sütőlapra, és 10-15 percig süsd őket (vagy addig, amíg repedezni nem kezdenek)! Lehetőleg rácson hűtsd le a kész ropogtatnivalókat!
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra! Keverd össze a hozzávalókat egy nagy tálban! Ha úgy érzed, nem áll össze a tészta eléggé, adj hozzá még egy kis zabpehelylisztet! Nyújtsd ki a masszát kb. félcentisre, szaggasd ki tetszőleges formával, majd helyezd a kekszeket egy tapadásmentes lappal kibélelt tepsire! Süsd őket 20-25 percig, majd hűtsd le őket rácson!
Tedd egy lapos tányérra a durvára vágott földimogyorót! Ha karobpasztillát használsz, olvaszd fel az előírt mennyiséget gőz fölött! Amennyiben a másik opció áll rendelkezésedre, olvaszd meg a kókuszzsírt és keverd bele a karobport!
Egyenként mártsd a kekszek felét az így kapott szószba, ezt követően rögtön nyomd bele őket a vágott földimogyoróba, hogy mutatós réteg ragadjon rájuk!
(Képek: Getty Images Hungary)
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek