hirdetés

Mennyire biztonságosak a nyersbőr csontok, rágókák a kutyák számára?

Kövess Péter

2024. július 23 - Képek: Getty Images Hungary

Attól, hogy a nyersbőr csonttok természetes alapanyagúak, még nem teljesen veszélytelenek a kutyák számára. Mutatjuk, milyen kockázatokkal számolhatsz!

hirdetés

A nyersbőr csont vagy rágóka előnye, hogy igen tartós, és akár jó hatással is lehet a kutya fogaira. Ám ez nem minden esetben igaz: egyes ebek számára ajánlott más alternatívákat keresni.

A nyersbőr csont finom csemege, de akár veszélyes is lehet a kutya számára

Így készül a nyersbőr csont

A nyersbőr rágókák és csontok állati bőrök belső rétegeiből készülnek, amelyek általában tehénből, ritkábban pedig sertésből, juhból, lóból vagy vízibivalyból származnak. Miközben a felső réteg a cserzőműhelybe kerül, hogy bőrt készítsenek belőle, addig a belső réteget megtisztítják, megszárítják és rágókává formálják.

Az egyik dolog, amelyben a nyersbőr különbözik a többi ehető rágókától, a feldolgozás módja. A gyakorlat azt mutatja, hogy gyártásához több megkérdőjelezhető anyagot is felhasználhatnak. A bőröket gyakran mosószerrel tisztítják, majd hidrogén-peroxiddal sterilizálják, végül pedig nátrium-szulfid és mész oldatát használják a zsír és a szőr eltávolítására.

Az eredmény egy sűrű, merev rágóka, amely formázható és ízesíthető a maximális vonzerő érdekében.

A nyersbőr rágóka kapcsán ilyen kockázatok merülhetnek fel

1.) Fulladásveszély

Amikor a kutyák a nyersbőrt rágják, annak felülete csúszóssá válhat, és nagyobb darabokat haraphatnak le belőle, amelyek a torkukon akadhatnak.

„A fulladásveszély nagymértékben függ a kutya rágási stílusától. Azok a kutyák, akik több időt szánnak rá és alaposabban rágnak, biztonságosan élvezhetik a nyersbőrt. De intenzív rágásra hajlamos társaiknál nagyobb darabok törhetnek le belőle, amelyek nem tudnak áthaladni a nyelőcsövön.

Bár ilyesmi csak ritkán fordul elő, gazdiként fontos tisztában lenni a kockázatokkal. Nem elhanyagolható tényező a nyersbőr csont alakja és szilárdsága sem. Azok a termékek, amelyek rágás közben kisebb darabokra esnek szét, alacsonyabb kockázatot jelentenek. Ezzel szemben azoknál a nyersbőr csontoknál, amelyek megőrzik alakjukat, vagy nedvesen megduzzadnak, nagyobb a fulladásveszély. A formát tekintve a lapos, csíkszerű kialakítású rágókák a legbiztonságosabbak.

A fulladás kockázatának csökkentése érdekében a szakemberek azt tanácsolják, hogy soha ne hagyd felügyelet nélkül a kutyát a nyersbőr csonttal, szükség esetén távolítsd el a fulladásveszélyes darabokat, illetve eleve olyan terméket válassz, amely megfelelő a kutyád méretéhez.

A piacon számos különböző rágóka kapható

2.) Emészthetőség

A nyersbőr emészthetősége vita tárgya az állatorvosok körében. Egyes vélemények szerint nem emészthető jól – különösen, ha nagyobb darabokban nyelik le. A kutatások általában ezt az álláspontot támasztják alá. Az egyik tanulmány, amely a különféle rágókák emészthetőségét értékelte, úgy találta, hogy bár a nyersbőr jobban emészthető, mint a csont, a fogtisztító rágókák, kekszek és más típusok ilyen tekintetben előnyösebbek lehetnek.

Ez azért is lényeges, mert a nyersbőr csont a gyomorban is megduzzadhat, és elzáródást okozhat.

A kockázat magasabb a kisebb kutyáknál, illetve azoknál, akik hajlamosak nagyobb darabokat rágás nélkül lenyelni.

3.) Vegyszertartalom

Ahogy fentebb már szóba került, a nyersbőr csontok előállításához különféle vegyszereket használhatnak, köztük

  • zsírtalanítókat, mosószereket, és hidrogén-peroxidot a bőrök tisztításához és sterilizálásához;
  • meszet a szőr és a zsír eltávolítására;
  • ragasztóanyagokat a rágóka alakjának megőrzéséhez;
  • valamint mesterséges színezékeket és ízanyagokat.

Bár a végtermék elméletben biztonságosnak tekinthető, a vegyszermaradványok esetleges jelenléte aggályokat vethet fel – különösen gyakori expozíció esetén. Sokat számíthat az előállítás helye is, mert a biztonsági előírások országonként eltérőek lehetnek.

4.) Szennyeződések

Mint minden természetes anyagú rágókánál, úgy a nyersbőrnél is számolni kell a mikrobiális szennyeződések kockázatával: a termékek szalmonella, E. coli és Clostridium baktériummal szennyeződve veszélyesek lehetnek. Ez a veszély megfelelő tárolási körülményekkel csökkenthető: fontos, hogy a nyersbőr csontot száraz körülmények között tartsd, és mielőbb használd fel.

5.) Fogászati egészség

A túl kemény rágás lekoptathatja a kutya fogzománcát, és fogtörést okozhat. Ilyen téren nagyobb veszélyben vannak azok a kutyák, aki meglévő fogászati problémával küzdenek, de nagyobb eséllyel szenvednek károsodást az agresszív rágók, a kutyakölykök, és a kis méretű, apró fogakkal rendelkező fajták tagjai is.

A törött fog nemcsak fájdalmas, hanem másodlagos fertőzésekhez is vezethet.

Ettől még nem törvényszerű, hogy a nyersbőr csont miatt fogászati problémák keletkeznek. Sőt, egyes tanulmányok arra jutottak, hogy a puhább nyersbőrök csökkentik a fogkő és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát a kutyáknál.

Fontos, hogy a rágóka illeszkedjen a kutya méretéhez

Tapasztalatok szerint a lapos nyersbőr csíkok hatékonyabban távolítják el a lepedéket és a fogkövet anélkül, hogy károsítanák a fogakat. A hengerelt, préselt vagy csomózott termékekre viszont éppen az ellenkezője igaz.

Kutyabarátok, készüljetek!

Jön a DOGZ, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.

Add to Calendar

Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!

6.) Kalóriatartalom

Szerencsére a legtöbb kutyánál a nyersbőr nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz. Ennek ellenére a súlyproblémákkal küzdő kutyák esetében érdemes résen lenni, és olyan terméket választani, amelynek nem túl magas a kalóriatartalma.

Így válassz jól

Általánosítani nem lehet, hiszen nincs kifejezetten „jó” vagy „rossz” rágóka. Míg egyes kutyákra nézve bizonyos termékek kockázatot jelenthetnek, addig másoknál ugyanazok szorongásgátló hatásúak, és javíthatják a száj egészségét.

A vásárlásnál mindenesetre érdemes figyelembe venni a kutyák rágási szokásait, korukat és méretüket, fogászati egészségüket, emésztési érzékenységüket, illetve hogy milyen gyakran kapnak rágókát.

Ha egy kutya erős rágó, hajlamos a dolgokat egészben lenyelni, tejfogai vannak vagy érzékeny a gyomra, a nyersbőr rágóka használta kerülendő lehet, és jobb más alternatívát keresni számára.

És mi a helyzet a sima csontokkal? Elmondjuk, hogy ezek biztonsággal adhatók-e a kutyáknak.

csont fogak kockázatok kutya rágóka tanácsok veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!