4 pofonegyszerű, de ötletes nyers nassolnivaló kutyusodnak
2021. augusztus 23
2021. augusztus 23
Ezek a finom, friss jutalomfalatok nemcsak egészségesek, de nagyon mutatósak is. Kutyusod hálás lesz értük!
A nyers ételek egyik hatalmas előnye, hogy alig terhelik meg az emésztőrendszert, hiszen a feldolgozásukhoz szükséges enzimek még jelen vannak bennük. A hőkezelés, főleg magas hőmérsékleten (66°C-os száraz levegőn) deaktiválja ezeket a hasznos biokatalizátorokat. Ugyan az ebek emésztése a háziasítás során némileg alkalmazkodott a mi életmódunkhoz, és jól tolerálja a főtt, sült, párolt, extrudált, vagy egyéb módon hőkezelt ételeket, néha nekik is jólesik egy kis változatosság. Ha a boltban kapható jutalomfalatok helyett valami újat próbálnál ki, válogass az alábbi nyers jutalomfalat receptek között!
A fánkhoz
A rózsaszín mázhoz
A fánk hozzávalóit keverd össze egy nagy tálban, majd tedd be a hűtőbe 10 percre, hogy kicsit összeálljon! Ezt követően formázz kis labdákat a masszából, lapítsd ki őket, illetve ha szeretnél, fúrj lyukakat a közepükbe! Bevonás előtt helyezd őket tálcán a fagyasztóba 10 percre!
Keverd össze a máz hozzávalóit, majd vond be vele a fánkokat! Ezek a finomságok hűtőben három napig, fagyasztóban akár egy hónapig is elállnak.
A banánt vágd szeletekre, helyezd őket egy tányérra vagy tálcára, fúrj a közepükre lyukakat, ezeket töltsd meg a joghurttal! Fél-egy óra fagyasztást követően szervírozható.
Az alapanyagokat ízlés szerint adagolva turmixold le, kanalazd a jégkockatartóba, majd várj, míg megfagy! Ha kész, már adhatod is a kutyusnak.
Ez az egy jutalomfalat igényel a négy közül egyedül hőkezelést. A hús miatt szinte kötelező, az édesburgonyának pedig szintén szükséges némi aszalódás. Mivel a két összetevő más-más hőmérsékletet kíván, külön kell őket elkészítened. Amennyiben rendelkezel aszalógéppel, megoldhatod úgy is, hogy az édesburgonyát abba teszed, a csirkét pedig a sütőbe, az úgyis igényel egy kis magasabb hőmérsékleten történő utókezelést.
Vágd az édesburgonyát és a zsíros részektől, illetve bőrétől megszabadított csirkemellet vékony szeletekre! Ezeket helyezd rácsra, ne tepsire, mert úgy sokkal nehezebben fognak kiszáradni! (Az aszalóhoz alapvetően ilyen tálcák járnak.) Aszald őket kb. 50-60 fokon 8-12 órán át, amíg ropogóssá válnak!
A csirkemellet 68-70 fokon szárítsd ugyanennyi ideig, majd, hogy a kártékony baktériumok biztosan elpusztuljanak, 10 percig hagyd a 80 fokra melegített sütőben! Ha elkészültek, ízlés szerint meghempergetheted a szeleteket csípőset nem tartalmazó, kutyabarát fűszerkeverékben. A biztonság kedvéért hűtőben tárold őket légmentesen záródó edényekben!
A fenti finomságok ajándék gyanánt is megállják a helyüket, így születésnapra vagy más különleges alkalmakra már meg is van az egyedi, szuperegészséges meglepetés kutyás barátaidnak.
(Képek: Getty Images Hungary, Facebook – Raw Dog Treats R Us)
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek