hirdetés

Így segíthetnek a kutyák az ételallergia megelőzésében: hatalmas előny lehet négylábúval felnőni

Gerhát Petra

2024. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bár sokan talán fordítva gondolnák, az ebek számos allergizáló élelmiszerre való érzékenységet csökkenthetnek.

hirdetés

A háziállatok, elsősorban a kutyák és a macskák és az ételallergia közötti összefüggésre bukkantak a kutatók. Azok a gyermekek, akik a magzati fejlődés és a korai csecsemőkor idején macskával vagy kutyával élnek egy lakásban, kisebb valószínűséggel lesznek ételallergiásak, mint társaik – derült ki egy friss kutatásból.

A kutyákkal egy háztartásban élő gyermekek kisebb eséllyel lesznek ételallergiásak

Az ételallergia leküzdésében segíthet a kutyák és a macskák jelenléte

Több mint 65 ezer japán gyermek adatait elemezték a kutatók, hogy összefüggést találjanak az ételallergia és a házi kedvencek jelenléte között. Az eredményeik alapján kiderült, hogy a kutyákkal vagy macskákkal egy lakásban élő gyermekeknél 13-16%-kal alacsonyabb az ételallergia kockázata, mint azoknál az apróságoknál, akik háziállat nélküli otthonokban élnek.

A tanulmány összegzéséből kiderült: a macskával élő gyermekeknél jóval kisebb valószínűséggel alakult ki tojás-, búza- és szójaallergia, míg a kutyatartás a tojás-, tej- és dióallergia veszélyét csökkenti.

A kutya jelenléte segít az egészséges mikrobiom kialakulásában

Érdekes módon még egy állatfajt találtak, amely hatással lehet az ételallergiára: a hörcsöggel való együttélés a dióallergia kialakulásának kockázatát közel kétszeresével növelte. A szerzők azt feltételezik, hogy a hörcsögök által elfogyasztott diófélékkel való fizikai érintkezés, vagy a házi por érzékenyítheti a csecsemőket.

Számos tanulmányból tudjuk, hogy a mikrobiom, a bennünk élő baktériumok, amelyekből többmilliónyi található mindenki bélrendszerében, hatással van az immunválaszainkra és az immunrendszerünkre, különösen arra, hogy kialakul-e nálunk allergia, vagy sem

– mondta dr. Amal Assa’ad, a Cincinnati Gyermekkórház ételallergia-programjának vezetője.

Egyre több gyermeket érint ugyanis világszerte az élelmiszer-allergia. A leggyakoribb allergének, a glutén, a tej, a tojás és a szója. Az ételallergia járhat emésztési és bőrtünetekkel, de akár anafilaxiás reakciót is okozhat. Az anafilaxiás sokk a szervezet túlérzékenységi reakciója, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Ilyen esetben azonnali orvosi beavatkozásra lehet szükség, ugyanis a légzés és a keringés összeomolhat, ami akár halálhoz is vezethet. A tünetek rövid időn belüli helyes megállapítása után az anafilaxiás állapot például Epipen injekcióval kezelhető. Éppen ezért a kiváltó okokkal, a tünetekkel, valamint a kezeléssel egyaránt érdemes tisztában lenniük az érintett szülőknek és gyermekeknek is.

ételallergia háziállat mikrobiom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!