Ezért rágjon csontot a kutya: jót tesz neki, de csak ha így készíted el!
2021. szeptember 12
2021. szeptember 12
Már az óvodában is azt tanulják a gyerekek, hogy “a kutya csontot eszik”, ami igaz is, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mennyit és milyen típusút.
A természetben élő ragadozók már ősidők óta fogyasztják zsákmányállataik csontjait is. Ritkán hallani olyan farkasról vagy rókáról, akinek baja lett a csontrágcsálástól, hiszen ők természetes formában, hőkezelés nélkül fogyasztják ezeket az állati részeket.
A főtt csont sajnos hajlamos szilánkosra törni, ezek a kis darabkák pedig lenyelve sérülést, ebből kifolyólag fertőzést vagy elzáródást is okozhatnak az emésztőrendszerben, illetve a szájat, torkot is felsérthetik. Emellett a kifőzött csontok nem emészthetőek, ezért teljesen felesleges kísérletezni velük.
A nyers csont azonban kiváló táplálékkiegészítőként funkcionálhat az eb számára, fogyasztása rendkívüli előnyökkel kecsegtet.
A rágás ösztönös tevékenység az ebek számára, nem véletlenül. Erősíti és edzésben tartja az állkapcsot, a fogakat, illetve tisztítja is azokat. Ezáltal segít megőrizni az íny egészségét, lecsökkentve a későbbi fogvesztés kockázatát.
A kölykök számára fogzáskor is fontos, hogy mindig legyen előttük rágnivaló, hiszen az új fogacskák normális növekedéséhez a rendszeres terhelés elengedhetetlen.
Ha már nem járhat vadászni, a kutya szívesen vezeti le energiáit a csontrágás által. Egy unatkozó eb bizony a háztartás különböző berendezésein és bútorain élheti ki rágószenvedélyét, ezért jobb, ha elejét veszed a rombolásnak, és te adod a rágcsálnivalót kedvencednek.
A csont tele van esszenciális vitaminokkal, ásványi anyagokkal és aminosavakkal. Kiemelkedő a kalcium, magnézium és foszfortartalma, A-, D- és E-vitaminnal is bőven el van látva, illetve esszenciális zsírsavakat biztosít az eb számára. A porcszövet 50%-ban kollagént tartalmaz, mely segít megóvni az eb csontjainak, porcainak, ízületeinek, inainak és szalagjainak épségét.
Ha velőscsontot adsz kedvencednek, a napi vas- és rézbevitelét is növelheted, de mértékkel adagold ezt az ínyencséget, mert a velő zsírtartalma igen magas.
Az első és legfontosabb tényező a megfelelő méret. A nagytestű kutyának bátran adhatsz bárány-, sertés-, szarvas- és marhabordát-nyakat, valamint disznólábat. A közepes testű kutyusok élvezettel fognak nyammogni a csirkecombon, a kacsanyakon és a pulykaszárnyon, míg az egészen pici ölebeknek, illetve a kölyköknek pedig a csirkenyak, – láb és -szárny való.
Általános ökölszabály, hogy csak akkora csontot adj kedvencednek, amit nem tud egészben lenyelni, így megelőzheted a fulladásveszélyt. A szakértők a kutya fejénél nem kisebb csontokat ajánlják, ezek nem tudnak egészben lecsúszni a torkán.
(Képek: Getty Images Hungary)
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek