hirdetés

Kocsonya a karácsonyi asztalon: vajon ehetik a kutyák?

Berek-Halász Beáta

2024. december 11 - Képek: Getty Images Hungary

Ehetnek kocsonyát a kutyák? Vajon biztonságos lehet számukra? Általában azt mondhatjuk, hogy a kutyáknak nem való emberi étel, hisz sajnos számos esetben az életükbe kerülhet. Ami nekünk mennyei falat a tél közeledtével vagy a karácsonyi asztalon, kedvenceinknek nem biztos, hogy jót tesz.

hirdetés

A szeretet ünnepén néha meglágyul a szívünk, és kedvenceinknek is csurran-cseppen egy-egy falat a karácsonyi asztal körül. És legtöbbször azt gondoljuk, hogy a maradékok jobb, ha a szőrös négylábú barátunk hasában, és nem a kukában landolnak. Ám mindkettő elgondolás több bajt okozhat, amit cikkünk elolvasása után magad is megértesz majd. Még akkor is vigyázni kell, ha elméletileg kutyának való ételekről beszélünk. Például ott van a kocsonya, ami elméletileg csak hús és zöldség. Ám az elkészítés módja és az ízesítés is meghatározza, kaphat-e valamiből kedvenced. A kutyák nincsenek hozzászokva az ilyenfajta ételekhez, pláne az egyes összetevőkhöz vagy fűszerekhez. Mindezek után jogos a kérdés, hogy végül adható-e a kocsonya a kutyának?

Az ünnepi asztalról csak nagyon kevés dologgal kínálhatod kedvencedet

Mi történhet, ha a kutya kocsonyát eszik?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy semmi, hiszen egy megdermedt húslevesről van szó, amely tele van kollagénnel. DE! A fűszerek és a magas zsírtartalom – ha nem csak csontból és színhúsból készül az étel – sajnos nem tesznek jót kis barátaink gyomrának és beleinek, továbbá számos komoly egészségügyi problémát is okozhatnak. Például egy olyan eb esetében, aki bármilyen okból kifolyólag diétán van, egészen biztos, hogy az emésztési problémák mellett a súlyos hasmenés is szerepel majd a tünetek között.

Továbbá fontos megemlítenünk a só és a hagymafélék hatását kedvenceinkre nézve, hiszen alapanyagként ezek is alapvetőek. Sóra a kutyáknak is szükségük van bizonyos mennyiségre napi étrendjükben, csakúgy, mint az embernek. A só, más néven nátrium-klorid, segít a testnedvek szabályozásában, így szerepe van a szervek és az idegrendszer normál működésében. A legtöbb kutyaeledel biztosítja az ebek számára a megfelelő mennyiséget, így nincs szükség további adagokra. Azonban lényeges megemlíteni, hogy

a nagy mennyiségű sóbevitel megnövekedett folyadékterheléshez vezet, ami megemeli a vérnyomást és súlyosbíthatja a szívbetegség tüneteit. Legrosszabb esetben sómérgezéshez (hipernatrémiához) vezet.

A hagyma pedig már önmagában mérgező a kutyák számára. Függetlenül attól, hogyan készítjük el, annak semmilyen formája nem szerepelhet kedvencünk étrendjében. Arra is ügyelnünk kell, hogy az ebek hagymás kertek közelébe se kerüljenek. A hagyma egy mérgező vegyületet, N-propil-diszulfidot tartalmaz, amely károsítja a vörösvérsejteket, azok lebomlásával és pusztulásával. Ez a hemolízisnek nevezett folyamat vérszegénységet és a vizelet vörös vagy barna elszíneződését eredményezi. Súlyos esetekben szervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet.

Az ünnepi időszakban jellemzően sok maradékot adunk kisállatainknak, pedig nem szabadna

Csontok a kocsonyából

Az ünnepi időszakban jellemzően sok maradékot adunk kisállatainknak. A kocsonyából kiszedett csontok többnyire adhatók is; de ha ilyen terveink vannak, ne fűszerezzük túl az ételt. A nagy mennyiségű csont elfogyasztása esetén is szembesülhetünk problémákkal, hisz az szoruláshoz vezethet. Ezért fontos szem előtt tartanunk a mértékletességet a karácsonyi időszak alatt is. Ez nemcsak kedvenceink, hanem saját magunk esetében is megszívlelendő tanács. Inkább osszuk be napokra a csontokat, tegyük félre, és csak bizonyos időközönként tegyünk kisebb adagokat a kutya táljába.

A csontokkal kapcsolatos problémák, amelyekre érdemes figyelni

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy például az üreges csontokat (baromfi, nyúl) ne adjuk oda kedvenceinknek, főleg, ha már megfőztük. Könnyen szilánkosra törhetnek és a szilánkdarabok beragadhatnak fogaikba, a torkába, nyelőcsövébe, és ha továbbjut a gyomorban, súlyos következményekkel járhat.

Dr. Bodó Andrea itt részletezi, milyen csontot tilos, és melyiket szabad adnod kedvencednek.

Kocsonyarecept kedvencünkre formálva

A csontkocsonya remek választás lehet kedvenceink étrendjének kiegészítésére, természetesen a teljes értékű száraz és nedves eledelek mellett. Számos előnye ismert, hisz ízületvédő; tele van glükozaminnal, kondroitinnal, hialuronsavval és kollagénnel. Támogatja a szív- és érrendszer, valamint a máj működését és az emésztőrendszer egészségét is. Betegség esetén is jó szolgálatot tehet, mert kiváló ásványianyag-forrás, és segíti az immunrendszer felépülését. Elkészítése roppant egyszerű, és egyáltalán nem jelent nagy kiadást a hozzávalók beszerzése. Alkalmazhatunk lassú főzőedényt, de hagyományosan lábosban is megfőzhetjük. Amire nagyon oda kell figyelni, az az ízesítés: kutyádnak só, bors, egyéb csípős fűszer és hagyma nem kerülhet bele! 

A szeretetedet ne finom falatokon keresztül, hanem simogatással és közös elfoglaltságokkal mutasd ki!

Csontkocsonyarecept

Hozzávalók:

  • porcos, inas csontok (pl. csirkeláb, nyak, marhatérd, velős csont),
  • répa,
  • egy kevés valódi citromlé,
  • szűrt víz,
  • és sok idő.

A kocsonya egy megdermedt húsleves, amely tele van kollagénnel

Elkészítés:

  • Lassú tűzön vagy egy kuktában főzzük a csontokat. Ehhez tegyük a csontokat az edénybe, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát. Ezt követően az edény méretétől függően adjunk hozzá 2-4 evőkanál citromlevet, hogy segítségével kioldódjanak a fontos ásványi anyagok a csontokból.
  • Hagyjuk nagy lángon egy órán át, majd vegyük kisebb fokozatra, és főzzük 12–24 órán keresztül. Időközben pótolhatjuk a vizet, ha szükséges. Az elkészítési idő a csontoktól függ; csirkelábak esetében elég lehet 12 óra is, azonban a marhacsontoknak több idő kell. Alapvetően minél tovább fő, annál jobb. A főzés során keletkező habot mindig szedjük le, majd az utolsó egy-két órában adjuk hozzá a répát. Fűszereket ne használjunk!
  • Ha elkészült, szűrjük le a levest, öntsük befőttesüvegekbe vagy más tárolóedénybe, és dobjuk ki a nem megfelelő csontokat. Ahogy fent is említettük, a főtt csirkecsont etetése minden esetben tilos! Hagyjuk teljesen kihűlni a kocsonyát. Hideg időben kitehetjük a teraszra is. Tálalás előtt mindenképpen szedjük le a kocsonya tetején található zsírréteget. Hűtőben 3-4 napig, fagyasztóban 3 hónapig tárolva fogyasztható. Egy körülbelül 10 kg súlyú kutyának 2-4 kanállal adhatunk a napi ételéhez, de

kizárólag akkor, ha ezt az állatorvos is jóváhagyta!

Ez minden új étel bevezetésénél alapszabály. A mennyiséggel pedig mindig nagyon vigyázni kell, máskülönben még a biztonságos ételek is megterhelhetik az állat emésztőrendszerét.

csont emberi étel kutyának emberi ételek karácsony ünnep kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!