Ezek az adalékanyagok károsak kutyád számára: figyeld az apróbetűs részt!
2021. január 25
2021. január 25
Szép is volna, ha minden gazdi képzett dietetikusként készíthetné kedvencének a legfinomabb lakomákat nap mint nap, de ez sajnos sokunk számára nem kivitelezhető feladat.
A kutyák egészségét szem előtt tartó gyártók szerencsére egyre inkább mentesítik termékeiket a káros adalékanyagoktól, netán tudatos döntés értelmében hozzájuk sem adják azokat. Sajnos azonban egyes eledelekben még mindig megtalálhatóak a megkérdőjelezhető összetevők.
Ugyan az állateledelekre vonatkozó szabályozások biztonságosnak ítélik meg a színezékeket, embereken végzett kutatások rákkeltő, allergizáló és hiperaktivitást kiváltó hatást tulajdonítanak nekik. Ami valóban nevetséges, hogy még nagy márkák is beismerik, hogy azért használják őket, hogy a gazdi számára vonzóbb legyen a termékeik megjelenése.
Mivel az ebek színlátása erősen eltér az emberekétől, nekik tényleg teljesen mindegy, hogy két árnyalattal élénkebb színű-e az eléjük öntött eledel, tehát ezek az adalékanyagok abszolút nélkülözhetőek.
A BHT-t, azaz a butil-hidroxi-toluolt (E321) és a BHA-t, a butil-hidroxi-anizolt (E320) erős antioxidáns hatásuk miatt alkalmazzák az élelmiszeriparban. Gátolják a zsírokban, aromákban és színezőanyagokban oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint a káros mikrobák elszaporodását.
Érzékeny kutyáknál allergiás reakciót és viselkedési problémákat válthatnak ki, illetve potenciális rákkeltőként tartják őket számon.
Emulgeálószerként kerül főként a jutalomfalatokba, de lúgosító hatással is bír az E452i néven is ismert vegyszer. Gyakran azzal az állítással reklámozzák, hogy segít visszaszorítani a fogkőképződést, ám fokozott érzékenység esetén egészségügyi panaszokat okozhat. Egyébként biztos hallottál már a népszerű vízlágyítóról, melynek eredeti formulája csak ezt az anyagot tartalmazta…
A nitritek és nitrátok kálium-, illetve nátriumsóit széles körben alkalmazza az élelmiszeripar tartósítószerként. E249, E250, E251 és E252 néven találkozhatsz velük az összetevők között. Bár ezek az anyagok a természetben is előfordulnak, és önmagukban nem feltétlenül károsak, a húsfélék gyártási és emésztési folyamatai során rákkeltő anyagokká alakulhatnak.
Emellett az emésztőnedvekkel keveredve olyan módosult hemoglobin-molekulák létrejöttét támogatják, melyek képtelenek az oxigénszállításra. Ez súlyos egészségügyi kockázatot jelent.
Az egyik legismertebb és legvitatottabb ízfokozó természetes formájában számos élelmiszerben jelen van. A problémák ott kezdődnek, amikor a szintetikusan izolált formáját, melyet E621-es számmal jelölnek, jelentős mennyiségben adják az ételekhez. Mivel minden állat más, előfordulhat, hogy pont a te kutyád reagál szenzitívebben a nátrium-glutamátra, mint a többség.
Ez az ingerületátvivő anyag alkalmas arra, hogy rendszeres fogyasztás esetén túlizgassa az idegsejteket, íly módon károsodásukat vagy elhalásukat okozza. Elhízást is eredményezhet azáltal, hogy a leptin nevű, telítettség-érzését felelős hormonra kevésbé érzékennyé teszi a hipotalamuszt. Ezért állítják sokan, hogy a nátrium-glutamáttal “fűszerezett” ételek egyfajta függőséget okoznak, hiszen a szervezet mindig többet és többet kíván belőlük.
Bár maga a hozzáadott cukor sem túl jó választás, ritkán és kis mennyiségben, jutalmazásképp elfogadható az eb étrendjében való jelenléte. A különböző cukoralkoholokkal édesített ételek azonban toxikusak kedvenced számára. A xylitol fogyasztása még egészen kis mennyiségben is májelégtelenséghez, rohamokhoz és halálhoz vezethet a kutyáknál. Az eritritol és a szorbitol emésztési panaszokat, többnyire hasmenést okoz, ha jelentős adag kerül belőlük a szervezetbe.
(Képek: Getty Images Hungary)
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek