Tücsköt-bogarat egyen a kutya? Ez a legmodernebb tápösszetevő!
2021. január 16
2021. január 16
A legtöbb szakértő szerint a nagyüzemi hústermelés bolygónk számára egy idő után fenntarthatatlanná válik. A gyártók ezért kifejlesztettek egy új generációs, hipermodern kutyatápot, mely tápértékét tekintve tökéletes, mégis kíméli a környezetet.
Mit szólnál, ha az állateledelbolt polcai között járkálva egyszer csak egy újfajta kutyatáp-csomagolásra lennél figyelmes? A csirkét, marhát, sertést vagy halat-vadat ábrázoló ikonok helyett egy rovarszimbólum díszelegne a zacskón vagy a dobozon. “Mi ez?” – gondolhatnád, “Hiszen nekem kutyám van, nem leguánom!”.
Bár maga a rovarfogyasztás egyáltalán nem újkeletű szokás sem ember, sem állat számára, valamiért a kutyák étrendjébe eddig nem vezették be az ízeltlábúakból készült termékeket. Ám néhány, a planéta érdekeit és az ebek egészségét is szem előtt tartó vállalkozás a tudományos kutatások eredményeire alapozva elindította ezek nagyüzemi gyártását. Miért érdemes a rovarfehérjét választani kedvenced számára?
Maga a porított tücsök, melyből a legtöbb alternatív kutyatáp készül, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, sőt, a kitin révén rostot is, ami prebiotikumként funkcionál. A gondos dietetikusok emellett egészséges növényi eredetű hozzávalókkal egészítik ki a fő összetevőt, mint pl. az édesburgonya, a spirulina alga vagy a lenmag.
Brit kutatók szerint egy adag tücskös táp kiegyensúlyozottabb étkezést biztosít az eb számára, mint az ember által olyannyira istenített steak.
A rovarprotein másik nagy előnye, hogy az eddigi kutatások alapján gyakorlatilag hipoallergén, ráadásul az éles tesztek alapján nagyon ízlik is a kutyusoknak.
Egységnyi bogaras táp előállításához kétezerszer kevesebb vízre és tizenhétszer kevesebb földterületre van szükség, mint ugyanennyi marhahús alapú eledel kitermeléséhez. Emellett az üvegházhatású gázok kibocsátása is egyszázada a nagyüzemi állattartás során keletkező rovarfehérjés kutyatápmennyiségnek.
Ugyan tény, hogy ehhez a fajta táphoz is élőlényeket kell elpusztítani, a rovarok és bogarak a tudomány jelenlegi állása szerint nem rendelkeznek fájdalomreceptorokkal, tehát nem úgy élik meg a pusztulást, mint egy gerinces élőlény. A rovarfarmokon egyébként is kíméletes eljárással dolgozzák fel az állatokat: először hibernált állapotba engedik őket, s csak azután kerülnek a darálóba. Élettartamuk 80%-át a természetes környezetükhöz legközelebb álló közegben töltik elégedetten és boldogan. Ezzel szemben a legtöbb, húsáért tartott haszonállat teljes élettartamának 10%-át sem érheti meg, ráadásul általában borzalmas körülmények között tengődnek haláluk napjáig.
Mivel a tücskök végterméke nem hajlamos megfertőződni olyan kórokozókkal, mint az E. coli, a Salmonella vagy a Listeria, a termelőknek nem kell veszélyes fertőtlenítőszereket vagy antibiotikumokat alkalmazniuk a tenyésztés során. Ezek az állatok rendkívül szaporák, sokkal kisebb területen jóval kevesebb idő alatt lehet belőlük eledelt előállítani, így nincs szükség növekedést serkentő hormonokra vagy más gyógyszerekre a termelés fokozása végett.
(Képek: Getty Images Hungary)
Kövess minket!
facebook instagram youtube spotifyKapcsolódó cikkek